Ο εμπαιγμός της Κύμης...

Στην πρόσκληση που απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Γιάννης Ραγκούσης για δημόσια διαβούλευση του χωροταξικού σχεδιασμού των νέων δήμων του «Καλλικράτη» περιλαμβάνονταν για την κεντροανατολική Εύβοια δύο προτάσεις.Η πρώτη προέβλεπε τη δημιουργία δύο ξεχωριστών δήμων, του Δήμου Κύμης (συνένωση των σημερινών Δήμων Κύμης και Κονιστρών) με έδρα την Κύμη και του Δήμου Ταμυνέων (συνένωση των σημερινών Δήμων Ταμυνέων, Αυλώνος και Δυστίων) με έδρα το Αλιβέρι και η δεύτερη ενός δήμου, του Δήμου «Γεώργιος Παπανικολάου» (συνένωση όλων των προηγούμενων δήμων) με έδρα το Αλιβέρι.

Στις προτάσεις αυτές απάντησαν αυτοί που τους αφορούσε η διαβούλευση, δηλαδή τόσο οι κάτοικοι του Δήμου Κύμης μαζί με τους κατοίκους και εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης των Δήμων Κονιστρών, Αυλώνος, Ταμυνέων και Δυστίων με τη συγκέντρωσή τους στις 11 Απριλίου στην Κύμη όσο και η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Εύβοιας με την ομόφωνη πρότασή της στις 29 Απριλίου ότι υιοθετούν τη δημιουργία δύο ξεχωριστών δήμων.

Ερχεται λοιπόν ο υπουργός Εσωτερικών και προχωρά, άγνωστο για ποιους λόγους, στην υιοθέτηση της δεύτερης πρότασης, δηλαδή στη δημιουργία ενός δήμου-γίγαντα, χρυσώνοντας το χάπι με τον ορισμό της Κύμης ως ιστορικής έδρας.

Πρόκειται επιεικώς για αστειότητες που αποδεικνύουν...
τον σεβασμό στον θεσμό της διαβούλευσης που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση. Είναι δε τέτοιος ο εμπαιγμός, που ενώ τα λοιπά κόμματα έχουν ταχθεί υπέρ της πρώτης πρότασης, το ΠΑΣΟΚ μεθόδευσε έτσι την παρουσία των βουλευτών του, ώστε ο ένας να παίξει τον ρόλο του συνοδοιπόρου (Συμεών Κεδίκογλου) κι άλλος τον ρόλο του... αποδιοπομπαίου τράγου (Κατερίνα Περλεπέ). Ο τοπικός μας κλαυσίγελως.

Είναι πασιφανείς οι λόγοι που συνηγορούν υπέρ της ίδρυσης ξεχωριστού δήμου για την Κύμη, αφού: πληροί τις προϋποθέσεις πληθυσμού και γεωγραφικής χωροταξίας, που θέτει ο νόμος, έχει χαρακτηριστεί ορεινός σε ποσοστό 100% (οδηγία 85/148/ΕΟΚ), η λειτουργία του Ινστιτούτου «Γεώργιος Παπανικολάου» την καθιστά πόλη ιατρικών συνεδρίων, το λιμάνι της αναβαθμίζεται,το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης αξιοποιεί τη φυσική ομορφιά κ.ά.

Κύριε Ραγκούση, άραγε δεν σας ενημέρωσαν πως Κύμη και Αλιβέρι είναι δύο πόλεις με διαφορετική φιλοσοφία ανάπτυξης; Οτι το Αλιβέρι χαρακτηρίζεται αμιγώς ενεργειακό κέντρο; Εκτός και εάν το θλιβερό «βαθύ ΠΑΣΟΚ» -αυτό που έχει και όνομα και ευθύνες για τα άπειρα δεινά που κληροδότησε την τελευταία δεκαπενταετία στον νομό - υπολογίζει (χωρίς τον ξενοδόχο) ότι έτσι, θα καταφέρει να απαλλαγεί από ένα μη «πράσινο» δήμαρχο στην περιοχή. Βοά ο τόπος , ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα εξέδωσε και ανακοίνωση, ότι με αυτές τις μεθοδεύσεις, ράβεται «δημαρχιακό κοστούμι» για αποτυχημένο πολιτευτή, πρώην βουλευτή.

Κύριε υπουργέ, το καλλιεπικό σας... καλλικρατικό πως «η Ελλάδα των εξαιρέσεων οδήγησε στη χρεοκοπία», από τους Κουμιώτες... εισπράττεται ως χρεοκοπία επιχειρημάτων από μέρους σας. Αλλωστε, όπως σας ανταπάντησε ο κ. Πετσάλνικος; «μαγκιά είναι να ακούς την κοινωνία». Οχι στους γέρικους, κακόφωνους και απελπιστικά βαρετούς ενδημικους ψιττακούς...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ (από την Ελευθεροτυπία - Φύλλο Παρασκευής 28 Μαϊου)

Σχόλια