Άξια υπενθύμισης είναι τα λόγια του υπουργού, όπως αυτά ειπώθηκαν κατά την έναρξη των συζητήσεων για το σχέδιο "Καλλικράτης". Ενδιαφέρουσα όμως είναι η σημερινή κατάσταση και το τι πραγματικά ακολουθήθηκε από τα λεγόμενα του υπουργού. Χωρίς άλλα λόγια, ακολουθεί κείμενο με ενδιαφέρουσες πληροφορίες-υπενθυμίσεις, όπως αυτό μας το έστειλε Αναγνώστης μας.
"Με την έναρξη της συζήτησης του σχεδίου νόμου για την εφαρμογή του Καλλικράτη έκρινα σκόπιμο να θυμηθούμε –δούμε κάποια σημεία από ομιλίες του Υπουργού κ. Ραγκούση .
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑ 10 Ιανουαρίου 2010
«……Για ένα κράτος που θεμελιώνεται:
Στην αξιοκρατία, όπως κατοχυρώνει χωρίς καμιά εξαίρεση ο νόμος των προσλήψεων, και στην απόλυτη διαφάνεια, όπως υποχρεωτικά θεσπίζεται με τη νομοθετική πρωτοβουλία για την ανάρτηση όλων των διοικητικών πράξεων στο διαδίκτυο.
Ένα κράτος που ανακτά την εμπιστοσύνη των πολιτών και πείθει ότι μπορεί να διαχειριστεί έντιμα και αποτελεσματικά τα χρήματα του ελληνικού λαού και να διευκολύνει την παραγωγή και τη δίκαιη διανομή του πλούτου.
Οι πολίτες ζητούν λύσεις που πηγαίνουν κατευθείαν στον πυρήνα του προβλήματος της χώρας και δίνουν προοπτικές ανάπτυξης.
Λύσεις που πείθουν ότι έχουν πάντα στο επίκεντρο τον πολίτη.
Αυτή είναι η εντολή που η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου έλαβε στις 4 Οκτωβρίου, αυτή είναι η πυξίδα μας.
Έχουμε επίγνωση (?!) της ευρύτατης συναίνεσης αλλά και της αποφασιστικότητας που απαιτείται σε μια τέτοια δομική αλλαγή.
Δέσμευσή μας είναι να ενσωματώσουμε κάθε συμβολή που εμπλουτίζει, βελτιώνει και αναβαθμίζει τη Νέα Αρχιτεκτονική που προτείνουμε.»
ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΑΘΗΝΑ, 3 Μαΐου 2010
«…Σήμερα το πρόγραμμα “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ” εισέρχεται στην τελική φάση διαβούλευσης. Στη φάση αυτή, θα ήθελα να τονίσω ότι είμαστε απολύτως ανοικτοί σε κάθε πρόταση που βελτιώνει κάθε πτυχή του νομοσχεδίου, στο πλαίσιο πάντοτε των αρχών που από την αρχή έχουμε θέσει. Έχουμε αποδείξει άλλωστε μέχρι τώρα, ως Κυβέρνηση, ως Υπουργείο Εσωτερικών, ότι η διαβούλευση δεν είναι για εμάς μια τυπική διαδικασία. Είναι ένα πολύτιμο στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας, χάρη στο οποίο μέχρι τώρα έχουν βελτιωθεί αποφασιστικά όλες οι νομοθετικές μας πρωτοβουλίες. Αυτή ήταν η εμπειρία μας από το παρελθόν, αυτό είμαστε βέβαιοι ότι θα συμβεί και τώρα χάρη στις δικές σας παρατηρήσεις, προτάσεις και διαφωνίες.
Τα κριτήρια για τις συνενώσεις του “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ” βασίζονται σε μια σειρά από αυστηρές παραμέτρους, που εφαρμόζονται ενιαία για όλη την χώρα. Τα κριτήρια χωροθέτησης, όπως έχουμε ξαναπεί, βασίζονται σε όσα έχει υιοθετήσει η ΚΕΔΚΕ στο συνέδριο της Κυλλήνης το 2007.
Υπάρχουν λίγες περιπτώσεις που η εφαρμογή αυτών των κριτηρίων μπορεί να οδηγήσει σε δύο διαφορετικές λύσεις. Μπορούν σε αυτή την περίπτωση να αξιολογηθούν ότι ανταποκρίνονται εξίσου στην εκ των πραγμάτων πολυπαραγοντική και το τονίζω αυτό, διαδικασία της χωροθέτησης.
Στις περιπτώσεις αυτές έχουμε θέσει σε διαβούλευση με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και τις δύο εναλλακτικές λύσεις που μας προκύπτουν. Πρόκειται συγκεκριμένα για 14 περιπτώσεις στο σύνολο των 333 δήμων, που είναι ακριβώς οι δήμοι που προτείνουμε. Τις επόμενες ημέρες, εννοείται και ως την κατάθεση του νομοσχεδίου, θα έχουμε τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε με επιχειρήματα που θα αναπτυχθούν στο δημόσιο διάλογο, απόψεις, προτάσεις, ώστε να καταλήξουμε στην τελική οριστική καλύτερη δυνατή επιλογή από μας, πρόταση προς το Κοινοβούλιο.»
Η απορία της τοπικής κοινωνίας στην Εύβοια είναι:
Τι έγινε η αξιοκρατία, η απόλυτη διαφάνεια, η αναγκαία εμπιστοσύνη των πολιτών, οι λύσεις που πείθουν τον πολίτη, οι δεσμεύσεις για ότι η διαβούλευση δεν είναι τυπική διαδικασία; Αποπροσανατολίστηκε η πυξίδα του ΠΑΣΟΚ;
Πού είναι τα αντικειμενικά και κοινά κριτήρια βάσει των οποίων υποτίθεται ότι πραγματοποιήθηκε η χωροθέτηση των ορίων των νέων Ο.Τ.Α.; ΄Ηταν αντικειμενικά τον Απρίλιο και οδηγούσαν δύο εναλλακτικές λύσεις και πως μεταλλάχθηκαν σε μη αποδεκτά είκοσι μέρες μετά;
Και εμείς οι απλοί πολίτες που ζητάμε δυο δήμους για την περιοχή μας Κύμης και Ταμυνέων τι να σκεφτούμε;
-Να υποθέσουμε ότι υπερίσχυσε η αντικειμενική διαβούλευση όταν συνενώνονται 111 οικισμοί σε ένα δήμο – που τα άκρα το απέχουν πάνω από 90 χλμ - και ειδικά με την γεωμορφολογία της Εύβοιας, και αυτοί θα αποτελέσουν έναν λειτουργικό δήμο ;
-Ότι θα αποτελέσει αναπτυξιακό παράγοντα το «πάντρεμα» της επιβαρυμένης βιομηχανικής περιοχής του Αλιβερίου και των προστατευόμενων περιοχών της Κύμης;
-Να πιστέψουμε ότι ο νέος δήμαρχος με έδρα το Αλιβέρι θα διοικήσει ορθά τις υπηρεσίες που βρίσκονται στην Κύμη; ( μια και φυσικά δεν θα μπορέσει να δημιουργήσει νέες).
-Να είμαστε αισιόδοξοι ότι η έκφραση: «Τα παράπονα σου στον δήμαρχο» δεν θα είναι λόγος ημερήσιας εκδρομής για τους κατοίκους της περιοχής Κύμης – Κονιστρών , μια και θα θέλουμε μια ώρα ταξίδι από Κύμη και μιάμιση από Μετόχι για να φτάσουμε στο δημαρχείο;
-Να πούμε «δεν βαριέσαι αδελφέ για την διοικητική μεταρρύθμιση, ας χάσουμε την τεχνική υπηρεσία του δήμου μας και μαζί και την διαχειριστική επάρκεια, έτσι και αλλιώς η Ελλάδα διανύει μια περίοδο που τα οικονομικά της είναι μια χαρά και δεν έχουμε ανάγκη τις χρηματοδοτήσεις»;
-Να ζητήσουμε να έχει την κοινωνική συναίνεση των κατοίκων ένα πρόγραμμα που τέθηκε σε διαβούλευση μόνο και μόνο για να γεμίσει χαρτιά το καλάθι αχρήστων του Υπουργείου;
Λυπάμαι Υπουργέ αλλά αυτό το συνοικέσιο όσο και αν θα ήθελε κάποιος να το δει θετικά δεν έχει καμιά πιθανότητα να πετύχει.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ"
ΣΧΟΛΙΟ: Θα μας ακούσετε καλά αύριο κ.Βουλευτές και κ.Ραγκούση...έχετε το στην άκρη του μυαλού σας...
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου