Δεν σας αρμόζουν δάκρυα
Στον πόνο του χαμού σας!
Μόνο καρδιές ολάνοιχτες
κι ανάσα ευγνωμοσύνης
κι ένα τραγούδι αντάξιο
της τόσης αντροσύνης
Το Σάββατο 29 Μαΐου, ο Δήμος Κύμης τίμησε με εκδήλωση που πραγματοποίησε στην περιοχή Χωνευτικό, τους Κυμαίους αδελφούς Νικολό και Παναγή Χαρτσά, 28 και 20 χρόνων αντιστοίχως. Πρόκειται για τους πρώτους Έλληνες που θυσιάστηκαν, αντιστεκόμενοι στην ιταλική κατοχή.
«Δύο νέα παιδιά που συνελήφθησαν από τους Ιταλούς κατακτητές για την αντιστασιακή τους δράση και υπέφεραν στωικά και περήφανα πολλά βασανιστήρια, χωρίς να προδώσουν τους συντρόφους τους», τόνισε η φιλόλογος κα Ελένη Γιάνναρη, προλογίζοντας την εκδήλωση...
Η τελετή ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους του Δήμου Κύμης, τον οποίο απηύθυνε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Βασίλης Χριστόπουλος, και αναφερόμενος στη ζωή και τη θυσία των δύο νέων υπογράμμισε ότι «η αντίσταση και η θυσία τους είναι μια γέφυρα του παρελθόντος προς το μέλλον, το δικό μας σήμερα δηλαδή, που δοκιμάζεται η συνοχή των κοινωνιών μας, που κινδυνεύουν να αφανιστούν οι πολιτιστικές ιδιαιτερότητες κάθε τόπου, λόγω της παγκόσμιας πολιτισμικής ισοπέδωσης».
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η κα Δήμητρα Καμπούρη, η οποία αφηγήθηκε τα γεγονότα της 3ης Μαρτίου του 1942, της σύλληψης των δυο παλικαριών και τα βασανιστήρια που υπέστησαν έως την εκτέλεσή τους από τις ιταλικές δυνάμεις κατοχής. Εξιστορώντας τη ζωή, τη δράση και την θυσία των Παναγή και Νικολού Χαρτσά, δεν παρέλειψε να μνημονεύσει άλλα δυο Κουμιωτόπουλα, που συνελήφθησαν την ίδια εποχή από τους Ιταλούς, τον Βαγγέλη και τον Βασίλη Κραβαρίτη, γεγονός που αποδεικνύει ότι «κάθε σπίτι κρύβει και μια ιστορία», όπως γράφει και η συντοπίτισσά μας κα Κούλα Φαφούτη στο βιβλίο της «Δεν θέλω και δεν πρέπει να ξεχάσω». Κλείνοντας, τόνισε ότι «η Κύμη στέκεται περήφανη σε όλες τις κακοτοπιές και δεν θα πάψει να ονειρεύεται και να πολεμάει με κάθε τρόπο για όλα εκείνα που δικαιωματικά της ανήκουν».
Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τη δημοτική αρχή, και εκπροσώπους των συγγενών των αδελφών Χαρτσά, της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, κομμάτων, υπηρεσιών και φορέων του Δήμου Κύμης. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων και η σεμνή τελετή ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο από τον καθηγητή μουσικής κ. Παναγιώτη Θεοδώρου.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου