ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΥΜΗΣ ΟΡΑΜΑ – ΣΧΕΔΙΟ – ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΥΜΗΣ ΟΡΑΜΑ – ΣΧΕΔΙΟ – ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ


Την  Κυριακή 29 Αυγούστου στις 6.30 μμ. , παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων του Βιολογικού Καθαρισμού Κύμης στο Χωνευτικό.
Μετά την τελετή των εγκαινίων ο κόσμος ξεναγήθηκε , από τους αρμόδιους ,  στους χώρους του Βιολογικού , όπου όλοι εντυπωσιάστηκαν από την αρτιότητα του έργου. Φαινόταν απίστευτη η παντελής έλλειψη δυσάρεστων οσμών και η τάξη που επικρατούσε στην εγκατάσταση.

ΕΡΓΟ ΠΝΟΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΥΜΗΣ

Στην παρουσίαση για το Βιολογικό καθαρισμό ο Δήμαρχος Κύμης Δημήτρης Θωμάς είπε μεταξύ άλλων τα εξής :

  Σήμερα  είναι μια μεγάλη ημέρα όχι μόνο για την Κύμη  αλλά και για...
ολόκληρο το Δήμο μας, όσον αφορά  την προστασία  του περιβάλλοντος  και την ποιότητα ζωής των δημοτών της Κύμης .  Ένα μεγάλο έργο , ολοκληρώθηκε με επιτυχία.
Το συγκεκριμένο έργο είχε συνολικό προϋπολογισμό  4.277.000  ευρώ. Αυτό το έργο αφορά το μέλλον. Το έργο αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον πολιτισμό μια και έχει  ιδιαίτερη σημασία , τόσο  για την προφύλαξη  του περιβάλλοντος  αλλά και  την καθημερινότητα των πολιτών που απαλλάχθηκαν από τα βοθρολύματα .
Αυτή  την στιγμή, Ούτε μια σταγόνα λύματος  δεν φεύγει ΑΝΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗ  από το Βιολογικό  Σταθμό προς τη θάλασσά μας.
Πέρασε  η περίοδος κατά την οποία τα οικοσυστήματα δεχόταν τα λύματα και μπορούσαν να αυτοκαθαρίζονται σε σχετικά ικανοποιητικό βαθμό και να συντηρούνται χωρίς να είναι έντονα τα σημάδια της υποβάθμισης. Για το Δήμο Κύμης  αυτή η περίοδος ανήκει οριστικά στο παρελθόν.  Ο ποιοτικός έλεγχος  των επεξεργασμένων λυμάτων είναι  μια καθημερινή μέριμνα  μας και εξασφαλίζει  το επιθυμητό αποτέλεσμα για τη θάλασσα  της περιοχής μας.  Παράλληλα παρεμβαίνει σε  έναν κύκλο του  νερού με  οικολογική συμπεριφορά όπου η κοινωνία μας  όχι μόνον χρησιμοποιεί αυτό το πολύτιμο φυσικό αγαθό, όχι επιβαρύνοντας  το, αλλά αποδίδοντας το πίσω στη φύση με τρόπο που δεν προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις.

Δώσαμε  μεγάλη έμφαση στην ολοκλήρωση της κατασκευής του Νέου Βιολογικού.
Επιπλέον η εγκατάσταση μπορεί να δεχτεί βοθρολύματα από οικισμούς των Δήμων που δεν εξυπηρετούνται προς το παρόν από το δίκτυο και μεταφέρονται με βυτιοφόρα οχήματα. 
Δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο από πλευράς προϋπολογισμού έργο που εκτελέστηκε μέχρι σήμερα στο Δήμο μας , είναι και το πιο σύνθετο κατασκευαστικά. Στην συνέχεια ο Δήμαρχος έδωσε ένα μικρό ιστορικό του έργου :

Τον Ιανουάριο του 2003 , όταν αναλάβαμε  ως Δημοτική αρχή , η επίλυση του αποχετευτικού προβλήματος ήταν ένας από τους μεγάλους μας στόχους . Ήταν ένα έργο πολύπλοκο από πλευράς, εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων  όμως τα καταφέραμε παρότι είμαστε άπειροι ακόμα τότε.  Επί συμβουλίου περιοχής παραχωρήθηκε ο χώρος από το δασαρχείο . Επί Δημαρχίας Σιδεράκη ανατέθηκε  η προμελέτη του έργου με αποτέλεσμα το έργο να έχει ωριμάσει αρκετά όταν ξεκινήσαμε. Με συνεχή διεκδίκηση για την χρηματοδότηση , οι προσπάθειες ενός χρόνου δικαιώθηκαν , όταν τον Νοέμβρη του 200  ήρθε η οριστική ένταξη του έργου στο ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας με το ποσό των 3.566.000 ευρώ αρχικά. Λόγω των προβλημάτων  που προέκυψαν κατά την διάρκεια κατασκευής του έργου , χρειάστηκε να δοθεί επιπλέον χρηματοδότηση και έτσι η συνολική δαπάνη κατασκευής έφτασε τα 4.277.000 ευρώ. 
Έπειτα άρχισε ένας ακόμα αγώνας , για την δημοπράτηση , μια και το μέγεθος του έργου και ο τρόπος κατασκευής ήταν αρκετά μεγάλος  και πρωτόγνωρος ακόμη και για την Τεχνική Υπηρεσία Δήμων και Κοινοτήτων της Εύβοιας . Το έργο δημοπρατήθηκε από τον Δήμο Κύμης ενώ ακόμη δεν είχε καν Τεχνική Υπηρεσία , τον Νοέμβριο του 2004 και η κατοχύρωση του αποτελέσματος έγινε τον  Οκτώβριο του 2005. Λόγω   ένστασης που έγινε από ενδιαφερόμενους κατασκευαστές η σύμβαση υπογράφτηκε το Ιούνιο του 2006.  Τον Σεπτέμβρη του 2009 του έργο παραλήφθηκε και ολοκληρώθηκε από κατασκευαστικής άποψης. Χρειάστηκε σχεδόν ένας ακόμα χρόνος προσπαθειών μας σε συνεργασία με τη ΔΕΗ για την ηλεκτροδότηση του έργου η οποία έγινε φέτος τον Ιούνιο. Έτσι εδώ και ένα μήνα το έργο λειτουργεί .
Κατά την διάρκεια κατασκευής απαιτήθηκε  αφενός η διευθέτηση  του παρακείμενου ρέματος, αφετέρου  η κατασκευή του  δρόμου που συνδέει το Χωνευτικό με το Βιολογικό , έγινε διαπλάτυνση , ασφαλτόστρωση και κατασκευάστηκαν τα απαραίτητα τεχνικά έργα.
Ο Δήμαρχος  τόνισε την τεράστια βαρύτητα που δόθηκε από την Δημοτική αρχή   στην οκταετία  σε έργα προστασίας του περιβάλλοντος  του Δήμου Κύμης :  
·       Το Γενικό πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου , του οποίου η μελέτη ολοκληρώθηκε και άμεσα θεσμοθετείται ,
·       Το χαρακτηρισμό της Κύμης ως παραδοσιακό οικισμό και την ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου που αναμένεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
·       Την αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων ύδρευσης και την κατασκευή αρδευτικών δικτύων.
·       Το Κέντρο Περιβαλλοντική Εκπαίδευσης Κύμης , ένα έργο πνοής όπως τόνισε για την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο για το Δήμο Κύμης.
·       Τις δράσεις πυροπροστασίας – και την φιλοξενία στους Ταξιάρχες Κύμης της ομάδας Εθελοντών Δασοπυρόσβεσης Κονιστρών.
Ο Δήμαρχος  ανέφερε επίσης ότι  η κατασκευή Βιολογικού Καθαρισμού  είναι ένα από  τα μεγάλα ζητούμενα και των όμορων Δήμων. Ακόμα και του Αλιβερίου μια και η αναβάθμιση που απαιτείται , ώστε να μπορεί να δεχτεί τα λύματα των ορεινών οικισμών του Δήμου Ταμυναίων αλλά και των βιομηχανιών είναι ένα χρόνιο και πάγιο αίτημα .

Ο δρόμος ήταν μακρύς και δύσκολος όμως η λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού μας κάνει σήμερα περήφανους και ως Δημοτική αρχή αλλά και ως απλούς πολίτες.
Με τα σημερινά εγκαίνια δεν σταματούμε αλλά προχωρούμε μπροστά ακόμη πιο δυναμικά. Έχουμε ήδη υποβάλλει για χρηματοδότηση και αναμένουμε την ένταξη στο ΕΣΠΑ του μικρού βιολογικού για τους παραλιακούς μας οικισμούς.
  Κλείνοντας ο Δήμαρχος , αφού ευχαρίστησε όσους βοήθησαν για την άρτια ολοκλήρωση του έργου  : Τον πρώην πρώην Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας τον κ.Πατραμάνη, την προϊσταμένη της διαχειριστικής αρχής ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας την κ. Τσαμαδιά, τις υπηρεσίες του Δήμου που κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο αυτό έργο , το οποίο όμως άνοιξε και το δρόμο ώστε σήμερα ο Δήμος Κύμης να έχει διαχειριστική επάρκεια για εκτέλεση έργων στο ΕΣΠΑ.
Ολοκληρώνοντας ο Δήμαρχος τόνισε ότι :
Η έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση όλων των ευκαιριών και των δυνατοτήτων που παρέχουν τα διάφορα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, έθεσε τον τόπο μας σε τροχιά ανάπτυξης.
Αντλούμε την δύναμη από την συμπαράσταση των δημοτών μας  και υποσχόμαστε πως θα συνεχίζουμε αξιόπιστα να προσφέρουμε τον καλύτερο μας εαυτό προς όφελος του τόπου και των πολιτών.


Στην συνέχεια ο κόσμος γιόρτασε το μεγάλο αυτό γεγονός για την Κύμη , στο κέντρο του κ. Νάνου παρουσία ρεμπέτικης κομπανίας.

Σχόλια